tisdag 30 oktober 2012

Liten blir ridhäst

I söndags var det då dags - uppsittning på Tweet!

Han reagerade som den pärla han i princip alltid är - stencool! Vi satt upp på stallplanen och skrittade en tur på 400-500 m med ledare, ingen reaktion alls utan han gick snällt med matte på ryggen.
I och med det anser jag honom vara insutten, något som gått väldigt smidigt. Nu får han några veckors vila och därefter fortsätter vi med inridningen. Jag är mycket stolt över min fina lilla unghäst!

Bildbevis!
Karin ville att jag skulle skriva om varför man tränar uppsittning så sällan. Jag tycker kanske inte att jag tränat så lite utan hela tiden tagit det i små steg, men allt är ju relativt. Mycket av det jag gjort med Tweet sedan han var liten har ju syftat till att göra honom trygg för detta moment. Ända sedan han var föl har han fått finna sig i att man tar överallt, lägger en arm över ryggen när man borstar o.s.v. När han blev lite äldre har vi ökat på med schabrak, täcken, täckesgjord, longergjord och såsmåningom sadel. Målet har varit att det inte ska vara något konstigt att ha något på ryggen. Under hösten har vi gjort mycket hängträning inne i stallet utan sadel. Att jag inte har hängt mer i sadeln utanför stallet beror dels på hjälp- och tidsbrist. Barbacka i stallet klarar jag utan hjälp så jag har gjort honom van vid det där. Men det är också så att det blir mindre konstigt för hästen att påbörja träningen i en miljö där den är trygg. I momentet med sadel och hängning har han känts helt trygg och avslappnad och därför var det lika bra att ta momentet sitta upp nu och sedan låta honom smälta det innan vi går vidare med ridträningen.


2 kommentarer:

 1. Jag blir ju så klart nyfiken när du skriver att nu tar ni flera veckors vila! Jag har aldrig ridit in en häst och har ingen aning om hur det går till. Jag visste inte om alla dessa små steg som man gör innan i stallet, självklart supersmarta grejjor att göra!

  Duktig han är! Så trygg och cool!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, förstår att du blir det! Och jättebra med frågor, för då tvingas jag tänka på vad jag gör. Flera veckors vila handlar om att smälta i huvudet vad som har hänt. Brukar för hästarna göra en hel del och man märker att de tagit flera steg framåt efteråt. Jag märker samma effekt på Lingon efter ett par veckors agilityvila, saker som varit lite jobbiga lossnar med hjälp av vila. På häst handlar det dessutom en del om att bygga muskler, musklerna kommer vid vila så under uppbyggnad är det viktigt att pausa ofta och lite längre. Är du med på hur jag tänker?

   Ja, stencool är han! Och även om jag avgudade hans mamma så måste jag medge att den delen av temperamentet inte kommer från henne ;)

   Radera