torsdag 7 mars 2013

Unghundsagility

Igår kväll körde vi unghundsagility i Valla - jag & Otto, Ida & Pesto och Micke & Meja. Ida hade ritat en kombination med 11 hinderpassager med raka linjer men med vinklade hinder och några klurigheter.

Otto var trött redan när vi åkte dit - träningstid 21.30 och matte hade faktiskt inte varit hos honom på hela dagen (att han haft Tisse, Lingon och stundtals husse till sällskap tyckte han spelade mindre roll igår). Första rundan var han riktigt duktig. Jag delade upp kombinationen i kortare passager och när matte gjorde rätt så gjorde också han rätt, även om vi hade lite svårt med en passage i mitten.

När jag skulle koppla honom efter det tappade jag dock leksaken - något som för tillfället är väldigt dumt. Gårdshunden sprang stolt säkert 15 varv i ridhuset med leksaken i munnen och brydde sig inte alls om den där matten. Här har vi en, eller egentligen två, saker jag behöver träna till förbannelse. Det ena är ren inkallning - komma till matte när hon ropar. Det andra är att komma tillbaka med leksaken. Just nu har dsgn bomull i öronen i båda fallen. Matte måste, MÅSTE, ta tag i det men det är ju så förbenat tråkigt att träna det med en vuxen hund, en vuxen hund som dessutom redan har lärt sig att ha kan strunta i att komma. Tips mottages tacksamt!!

Efter den urladdningen var han ganska trött på sitt andra varv. Han jobbade glatt ändå, ibland blev det fel, ibland rätt, men han är lika glad oavsett. Tuff och rolig som sjutton är han i alla fall. Han vill, vill, VILL springa agility. Nu! Och hela tiden! Han har riktigt fint tunnelsug nu och ganska bra hopphindersug. Och tryck i tassarna när matte springer. Det ska nog bli riktigt bra det här.

Film från sekvensen vi hade svårt med, nån gång under andra rundan.

Lite slalomträning blev det också igår. Otto var inte rädd för bågarna nu och sprang lite mer självmant genom sin 4-pinnars slalom. Framsteg! Ska ta mig en shoppingtur och göra egna bågar, för snart, snart ska det gå att träna i trädgården!

Vi hann med en sväng agility i söndags också - jag, Otto och Lingon. Fick vara med i en grupptidigare än våran egen där klass 1-agilitybana stod på schemat. Lingon (och matte) var ganska trött efter utställningen men glad och gjorde bra rundor, bra sekvenser, men inga toppprestationer från varken honom eller matte. Otto åkte gunga helt själv (och flög gungan en gång), tog platten i kombination och tryckte som vanligt på bra i sina lagom svåra sekvenser.

6 kommentarer:

 1. Ha ett långt snöre i leksaken, du behöver inte hålla i det men det är väldigt mycket lättare att få tag på!

  O träna mycket byteshandel med två likadana leksaker? Lär honom byta på kommando, typ JA, eller nåt liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snöre körde jag mkt med i höstas, men det ska jag sätta på i alla lägen - tack för påminnelsen!
   Byteshandel och kommando på byte var bra tips också, byteshandel har jag varit lite inne på men kan absolut göra mer...

   Radera
 2. Jag tycker Åsa kom med bra förslag! Just inkallning är ju mest att nöta på promenad. T.ex ha honom i flexi och belöna när han kommer in och lyssnar på sitt namn. Upprepa fem miljoner gånger - voila.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, problemet med att nöta på promenad är att det är svårt med tre koppel - måste helt enkelt gå fler ensampromenader eller tillsammans med Lingon som kan gå lös. Har gjort så med långlina innan, men flexi kanske är smart, mindre risk att fastna då. Kanske får införskaffa ett för det syftet!

   Radera
 3. Han är jätteduktig när han har fokus! Det BLIR bra det här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det ska bli bra! Åh vad kul vi ska ha med småhundarna...

   Radera