fredag 21 september 2012

Status: Inridning pågår

De senaste veckorna har jag och Tweet på riktigt påbörjat något som är väldigt roligt och spännande - hans inridning. Jag har bestämt mig för att i alla fall försöka göra det själv och ta det väldigt lungt och försiktigt i små steg. Vi har hittills börjat på flera fronter.

En bit i inridningen är ju sadelvänjningen. Han fick ha sadel på ryggen några gånger redan i somras men nu har vi tagit upp det igen. Han har promenerat med sadel med stigbyglarna hängande och vi har joggat lite så han ska lära sig att man även kan trava med den på ryggen. Under nästa vecka blir det longering med sadeln några gånger.

Longerat har vi också gjort. Han är duktig så länge det är skritt och trav. Galopp i lina är däremot för svårt än så länge. Precis som mamma Lillan är han väldigt travstark vilket gör det svårt att få honom att galoppera i lina. Vi kör med lösgalopp så länge tills galoppen blir starkare.

Jag har också tömkört en del för att han ska lära sig bli styrd i bettet. Han är naturligtvis rejält unghästvinglig i styrningen men jag tycker ändå han fattar bra. Även styrninlärningen är ju en delkomponent i inridningen.

En annan sak som vi gör för att underlätta inridningen är att vänja honom vid att matte befinner sig högre upp än marken. Jag ställer en pall bredvid honom och ställer mig där och klappar. Vi har också i detta läge börjat lägga lite vikt på ryggen och luta mig lite mot honom.

Planen är att jobba med dessa bitar en dryg vecka till för att sedan ta två-tre veckors vila. Efter den vilan fortsätter vi med samma saker och då är målet att jag ska sitta på honom, något jag hoppas göra i slutet av oktober/början på november.

Denna tid i unghästens liv tycker jag är väldigt rolig - man ser snabbt framstegen och det är mycket som händer. Jag känner mig dock lite ringrostig, det är ju trots allt 7 år sedan jag red in Lillan...
Tweet med sadel, juli 2012

1 kommentar:

  1. Spännande! Jag har aldrig ridit in en häst eller varit med om när någon ridits in! Hoppas du kommer skriva mer om detta!

    SvaraRadera